top of page
terug

Eetbuistoornis

De criteria voor een eetbuistoornis zijn :
 
  • Je hebt eetbuien, gedefinieerd als het binnen twee uur eten van een hoeveelheid voedsel die beslist groter is dan die de meeste mensen binnen dezelfde tijd, onder vergelijkbare 
       omstandigheden zouden eten. Daarnaast heb je het gevoel dat je tijdens de eetbui geen           controle hebt over het eten.
 
  • De eetbui hangt samen met drie of meer van deze kenmerken:
- Je eet veel sneller dan normaal.
- Je eet door totdat je onaangenaam vol zit.
- Je eet grote hoeveelheden voedsel zonder dat je honger hebt.
- Je eet alleen, uit schaamt over hoeveel je eet.
- Achteraf walg je van jezelf, voel je je somber of erg schuldig.
 
  • Je lijdt onder de eetbuien.

Beschrijving
Eten is jouw manier geworden om met moeilijke gevoelens om te gaan, om jezelf af te leiden van dingen die er spelen en waar je liever niet bij stilstaat. Wanneer je bijvoorbeeld verdrietig bent of boos, zoek je je troost in eten. Het kan ook zijn dat je niet zozeer een bepaalde emotie ervaart, als wel een zekere spanning of onrust. Om die spanning weg te nemen, houd je een eetbui. Je zondert je dan af, om vervolgens van allerlei lekkere dingen te eten. Als je nu eenmaal begint met eten, is het moeilijk om te stoppen. Je eet door totdat je alles op hebt en vol zit. Dan kun je last hebben van buikpijn of zo vol zitten dat je niet meer in staat bent om nog iets te ondernemen. Het doet je veel verdriet en je schaamt je ervoor. Je neemt je voor om morgen het roer om te gooien. Het duurt echter niet lang voordat je weer sterke drang tot eten ervaart.

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld. Per persoon kan het beeld verschillen. Het kan dus zijn dat je jezelf niet herkent in deze beschrijving, maar toch een eetbuistoornis hebt. 
bottom of page