top of page
IMG_4961_edited.png

Hallo, ik ben Karen Augenbroe. Ik ben de oprichtster van KoangA. In mijn praktijk combineer ik mijn professionaliteit met mijn levenservaring; ik ben psychologe én ervaringsdeskundige. Koanga heb ik opgericht om vanuit deze kennis en ervaring mensen met een eetstoornis of eetprobleem te helpen. Koanga staat voor vreugde en geluk. Het woord is afkomstig uit het Maori, de taal van de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Koanga staat symbool voor wat ik met de therapie wil bereiken; dat je een vreugdevol leven leidt en gelukkig bent met jezelf. 

 

Tijdens en na mijn studie psychologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heb ik mij gespecialiseerd in de behandeling van eetstoornissen en heb ik bij twee centra voor eetstoornissen gewerkt. Daarnaast volg ik regelmatig cursussen om mijn behandelmethodes te verdiepen en uit te breiden. 
De weg naar herstel is een bijzonder proces, waarin je jezelf beter leert kennen en je jouw eigen kracht (her)vindt. Het draait niet zozeer om het eten, het draait om hetgeen wat daar achter schuilt. Het eetgedrag is veelal een uitingsvorm van een dieperliggend probleem. 
Het is mijn passie om cliënten te helpen meer inzicht te krijgen in hun gedrag, gedachten en gevoelens. Ik leer ze hun eigen kracht aanboren en zichzelf te ontwikkelen zodat zij op andere manieren met hun problemen om kunnen gaan. Ik put daarbij uit mijn eigen eetstoornisverleden en deel mijn ervaringen met mijn cliënten, wat zij als zeer steunend ervaren. 

 

Naast psycholoog ben ik mama, levensgenieter, wereldreiziger, houd ik enorm van in de natuur zijn, wandelingen maken, mooie plaatjes schieten en genieten van samenzijn met vrienden en familie. 

Testimonials

Testimonials

Koanga was voor mij een hele fijne, veilige plek waar ik mijn hart kon luchten en samen met Karen op zoek kon gaan naar de echte problemen die onder mijn eetstoornis schuil gingen. Een plek van een (enorm) luisterend oor, warmte en erkenning. Karen kan mooi vertellen over haar eigen ervaringen met een eetstoornis en het is goed te merken dat ze je in veel dingen begrijpt, dit vond ik erg prettig omdat ik vaak het idee had dat mijn eetstoornis en al die stormachtige gedachtes die erbij hoorde voor mijn directe omgeving niet te begrepen vielen . Karen bood mij elke week weer nieuwe (thuis)opdrachten die zorgde voor nieuwe inzichten, veel oefeningen heb ik echt 'in mijn zak gestoken' en gebruik ik nu nog steeds. Maar Koanga was vooral een plek waar ik het over alles kon hebben en mijn verdriet, zorgen maar ook geluk eruit kon gooien. Er wordt echt naar je geluisterd en je krijgt alle ruimt, zo leidde ik mijn eigen weg naar mijn herstel en Koanga was daarin de steun in mijn rug en een enorm fijne en (direct) vertrouwde bank waar ik elke week op neer mocht ploffen. Je kan herstellen van een eetstoornis, daar had ik een jaar geleden nog mijn twijfels en angsten over maar Karen is het levende bewijs.. en ik nu ook! 

—  Lena

Ik heb met veel plezier begeleiding van Koanga gehad. Karen is betrokken en meelevend, zacht maar wel doortastend. Zij weet goed de vinger op de zere plek te leggen. Een eetstoornis is veel angst. Door de begeleiding van Karen durfde ik mijn angsten aan te gaan. Vroeger ging ik diëten omdat ik mezelf niet goed genoeg vond. Nu kies ik voor een gezond leven omdat ik vind dat ik dat waard ben.

—  Anoniem

In de twee jaar dat ik bij Karen in behandeling ben geweest, heb ik niet alleen mijn eetstoornis overwonnen, maar ook mijzelf beter leren kennen. We zijn samen op zoek gegaan naar de oorzaak van mijn eetstoornis, zonder direct de focus op het eten te leggen. Karen heeft mij zeer liefdevol begeleid en wist op precies de juiste momenten stiltes te laten vallen, zodat ik de ruimte had om na te denken en zelf met mijn antwoorden te komen. Omdat Karen ook ervaringsdeskundige is, weet zij altijd de vinger op de zere plek te leggen. Vaak gebruikte Karen het woord "invoelbaar" in haar sessies, waarmee zij benadrukte dat ze begreep wat ik meemaakte. Dit was voor mij erg prettig, omdat ik mij hierdoor niet alleen voelde in mijn hersteltraject. Karen gaf mij altijd de ruimte om methoden, woorden of oefeningen te gebruiken die mij aanspraken. Hierdoor kon ik zelf invulling geven aan de therapiesessies. Zonder Karens begeleiding was ik nooit geweest waar ik nu sta. 

—  Imke

Ik ben ruim 1,5 jaar bij Karen in therapie geweest als onderdeel van een psychologisch traject rond een gastric-bypass. Het belangrijkste wat ik in deze periode geleerd heb is om anders met eetbuien om te gaan, zicht te krijgen op de functie van eetbuien en het leren voelen en uiten van mijn emoties. Karen heeft me hierin geweldig ondersteund. Ze stelt zich helemaal open voor je. Ik heb echt het gevoel dat ik weer vooruit kan. Ik kan iedereen met eetproblematiek aanraden om bij Karen in therapie te gaan. Want natuurlijk moet je het wel zelf doen, maar zeker niet alleen!

—  Jan

Twee jaar ben ik in behandeling geweest bij Koanga. De intake kan ik mij nog heel goed herinneren. Meteen was er een goed gevoel en vertrouwen. Meteen wist ik dat ik hier iemand had gevonden die ik durfde te vertrouwen en die mij kon helpen. Iets wat voor mij best bijzonder is. Anderen vertrouwen, vind ik super moeilijk.

De behandeling bij Koanga heb ik als heel erg fijn ervaren. Het is hard werken, vermoeiend en confronterend. Alleen dat hoort erbij, zonder dat kom je niet verder. Door de juiste vragen, juiste momenten met stiltes en een fijne behandelmethode, wordt die confrontatie bereikt. En daarmee ga je stapje voor stapje vooruit. Tegenslagen zijn geen probleem. Ook die mochten er zijn tijdens de behandeling. Als het even wat minder ging en ik ging een stapje achteruit, dan was daarover geen oordeel. Dit werd benoemd en besproken. In het hier en nu zijn, heb ik geleerd. Niet veroordelen wat is gebeurd, ervan leren en krachtiger verdergaan. Dat hebben van geen oordeel, was er continu. Je wordt geaccepteerd en gerespecteerd om wie je bent. Je mag jezelf zijn en wordt geholpen om te leren jezelf te zijn. En daar dan ook trots op te zijn. Bij keuzes en in het algemeen, wordt advies en een mening gegeven. Toch blijft het jouw keuze wat je doet. En die keuze. Welke keuze je ook maakt, die keuze wordt gerespecteerd. Daarbij wordt je gesteund en begeleidt, ongeacht of je het advies opvolgt.

Eten heeft bij mij alleen centraal gestaan op momenten dat ik dat belangrijk vond. Voor het overgrote deel ging het over andere dingen. Dingen die achter de eetstoornis zitten, dingen die ik lastig vond. Dat het eten en gewicht zo weinig aan bod kwam, vond ik erg fijn. Hierdoor werd ik niet afgeleid, van waar het echt om gaat.

Daarnaast werd in mijn behandeling ACT en mindfulness gebruikt, voor mij de juiste methodes. Alsof het bij mij past. Met de hulp die ik heb gekregen, heb ik ACT en mindfulness een plek in mijn leven kunnen geven. En dat heeft op zijn beurt mij weer geleerd wie ik ben, wat ik wil, wat mijn waarden zijn en hoe ik wil leven. Daarbij de combinatie van stimuleren, sturen en de juiste vragen zodat je zelf inzicht krijgt en inziet dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven. Die combinatie leert je om beter voor jezelf te zorgen. Daarbij is er altijd mogelijkheid en ruimte voor extra gesprekken. Er wordt gepuzzeld tot er een moment is wat kan. Via de mail, heb ik uitgebreide en fijne begeleiding gehad. Mails trouwens, waarbij het niet uitmaakt wanneer je die stuurt, altijd is er wel heel snel een reactie. Heel betrokken en laagdrempelig.

En natuurlijk de ervaringsdeskundigheid die zoveel meerwaarde geeft. Niet hoeven uitleggen, meteen begrepen worden. En dat ook echt begrepen. Doe daar nog een beetje lef bij en het beeld is compleet. En waarom nou die lef. Nou, ik vind het super dat wordt aangegeven als een ander of een andere instelling misschien beter aansluit en meer kan bieden. Dat de juiste specialisatie en kennis niet aanwezig is. Dat durven uitspreken en je zorgen en vermoedens durven uitspreken. Dat is kwetsbaar opstellen en een ander echt helpen. Echt helpen door te weten, waar hulp van iemand met de juiste kennis meer waarde heeft. Echt helpen door te benoemen wat je ziet, ook als dat betekent dat je iemand enorm gaat confronteren.

Kortom ik heb mijn behandeling bij Koanga als zeer positief ervaren en zal ik altijd met mij meedragen. Zonder deze begeleiding, had ik nu niet gestaan waar ik nu sta. Iets waar ik erg trots op ben. Koanga voor mij betekent: positief, betrokken, veilig, uniek, persoonsgericht, open, eerlijk, rust en ruimte, professioneel, waardevol en vooral heel vertrouwd.

—  Elke

bottom of page