top of page
terug

Boulimia

Voor boulimia nervosa gelden de volgende criteria:
 
  • Je hebt eetbuien, gedefinieerd als het binnen twee uur eten van een hoeveelheid voedsel die beslist groter is dan die de meeste mensen binnen dezelfde tijd, onder vergelijkbare omstandigheden zouden eten. Daarnaast heb je het gevoel dat je tijdens de eetbui geen controle hebt over het eten.
 
  • Je probeert gewichtstoename tegen te gaan door middel van zelf opgewekt braken, het slikken van laxeermiddelen, streng lijnen of veel sporten.
 
  • Je oordeel over jezelf wordt voor een zeer groot deel bepaald door hoe jij je voelt over je lichaamsvorm of gewicht.

Beschrijving
Je bent niet tevreden met je lichaam en wilt graag wat afvallen. Hiervoor hanteer je een bepaald dieet, maar het lukt je niet om je daaraan te houden. Op een gegeven moment gaat het mis en schiet je door. Je houdt een eetbui, waarbij je dingen eet die je normaal niet mag eten. Tijdens zo’n eetbui gaat de knop om en denk je ’ het is nu toch al te laat’. Na de eetbui probeer je gewichtstoename tegen te gaan door over te geven of te laxeren. Ook kan het zijn dat je streng gaat lijnen of veel gaat sporten. Een eetbui kun je van tevoren plannen; je denkt overdag bijvoorbeeld al na over wat je ’s avonds allemaal gaat eten. Een eetbui kun je ook spontaan houden, bijvoorbeeld wanneer je overvallen wordt door moeilijke gevoelens. De eetbui gebruik je dan om die moeilijke gevoelens tijdelijk niet te hoeven voelen; om te dempen, af te vlakken, weg te stoppen. Met de nadruk op tijdelijk, want na de eetbui voel je je vaak heel schuldig. 

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld. Per persoon kan het beeld verschillen. Het kan dus zijn dat je jezelf niet herkent in deze beschrijving, maar toch boulimia hebt. 
bottom of page