top of page
terug

Anorexia nervosa

De gestelde criteria voor anorexia nervosa zijn als volgt:

  • Je hebt ondergewicht: dat wil zeggen dat je een gewicht hebt dat lager is dan het minimale normale gewicht voor jouw leeftijd, sekse, groeicurve en lichamelijke gezondheid.

  • Je ervaart intense angst om aan te komen of dik te worden.

  • Je hebt een vertekend lichaamsbeeld;  je lichaamsgewicht of vorm heeft een onevenredig grote invloed op het oordeel over jezelf of je ontkent de ernst van het lage gewicht.

 

Beschrijving:
Als je lijdt aan anorexia nervosa, dan wordt je leven beheerst door gedachten over eten en je lichaam (je gewicht of je lichaamsvorm). Je hebt een restrictief eetpatroon en probeert calorieën te verbranden door te bewegen of te sporten, je weegt jezelf meerdere malen op een dag, je telt calorieën. Je eet doorgaans volgens een vaste routine, met dezelfde producten en hoeveelheden. Je probeert alles volgens vaste regeltjes te doen, om zo controle te houden over wat je eet en hoeveel je weegt. Het is beangstigend om hiervan af te wijken, want je bent bang dat je dan aankomt. Het gewicht op de weegschaal bepaalt hoe jij je voelt; weeg je bijvoorbeeld 2 ons meer,dan voel je je vreselijk en dik. Weeg je 2 ons minder, dan voel je je goed. Als je afvalt dan geeft dat een gevoel van eigenwaarde en een gevoel van een prestatie leveren; dit is iets waar jij goed in bent. Je wilt telkens verder afvallen om datzelfde gevoel weer te krijgen.

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld. Per persoon kan het beeld verschillen. Het kan dus zijn dat je jezelf niet herkent in deze beschrijving, maar toch anorexia hebt.

bottom of page