top of page
terug

Obesitas

Als je lijdt aan obesitas dan eet je gedurende de hele dag teveel. Je bent gewend aan een eetpatroon dat je dagelijkse energiebehoefte ver overschrijdt. Dit eetpatroon heeft ertoe geleid dat je ernstig overgewicht hebt gekregen. De Body Mass Index (BMI) is een maat waarmee je kunt bepalen tot welke gewichtscategorie jij behoort en of er bij jou sprake is 
van obesitas.

 

  •  Bij een BMI groter of gelijk aan 25 is er sprake van overgewicht.

  •  Bij een BMI groter of gelijk aan 30 is er sprake van obesitas.

  •  Bij een BMI groter of gelijk aan 40 is er sprake van morbide obesitas.


Om jouw BMI te berekenen, neem je jouw huidige gewicht in kilo’s en dit deel je door jouw lichaamslengte maal je lengte in meters (kg/m²). Nog gemakkelijker is het om een online BMI meter te gebruiken, zoals op de website van de Hartstichting.

Beschrijving
Eten neemt een belangrijke plek voor jou in, want het biedt troost, het geeft afleiding, het geeft genot, het is een verwenmoment voor jezelf. Je vindt het moeilijk om weerstand te bieden aan alle lekkernijen. Loop je bijvoorbeeld langs een marktkraam en ruik je vers gebakken oliebollen, dan kan het erg moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan. Het ruiken van eten, het zien van eten of nadenken over eten, geeft trek. Voor de feestdagen haal je lekkere dingen in huis, maar voordat de feestdag er is, heb je al het lekkers al opgegeten, want als je weet dat het in de (koel)kast ligt, word je er naartoe getrokken. Dit gaat soms zonder dat je er erg in hebt; het begint met één koekje, dan twee en voordat je het weet is het pak leeg. Het vele eten heeft een keerzijde, namelijk de ontevredenheid over je lichaam, eventuele lichamelijke klachten en het effect op je stemming en zelfvertrouwen. Je hebt meerdere diëten geprobeerd maar deze hebben niet geholpen en je vraagt je af of het je ooit nog zal lukken om de kilo’s eraf te krijgen. Het liefst vermijdt je spiegels, zodat je niet wordt geconfronteerd met je lichaamsvorm. Het maakt je verdrietig.  

Bovenstaande beschrijving is een voorbeeld. Per persoon kan het beeld verschillen. Het kan dus zijn dat je jezelf niet herkent in deze beschrijving, maar toch aan obesitas lijdt.

bottom of page